Ny som træner?

Kære coach

Først og fremmest VELKOMMEN på trænerteamet! Vi sætter stor pris på, at du er her, og vi håber, at du bliver glad for at coache i Stevnsgade Basketball.

Som ny træner i klubben er der en række ting, du skal have at vide, så du er godt klædt på til at starte træningen med dit hold. Du har nok en del praktiske spørgsmål som "hvor finder jeg bolde?" og "får jeg et skab til mine kegler/skiftetøj mm.?".  Men der er nok også nogle mere generelle spørgsmål, såsom "hvordan kommunikerer jeg med mit hold?" og "hvordan afmelder jeg træning, hvis jeg bliver syg?" "Hvordan tilmelder jeg mit hold til Grand Prix-turneringen" og meget andet. Bare rolig. Vi skal nok hjælpe dig godt i gang😊. Hvis ikke du allerede har hørt fra os, så tag fat i Rikke. Hun kan give dig svarene eller sende dig videre til en anden, som kan.

Her er først en liste over ting, du skal have fra start:

  • Et skab (nogle gange deles 2 hold om 1 skab):
  • Evt. kode til boldburene under tribunen
  • Kode til klublokalet
  • Stevnsgade Basketball T-shirt
  • Tilbud om gennemgang af funktioner i Holdsport
  • Tilbud om hjælp og sparring til forældremøde


Tjekliste til dig:

  • Har du de bolde, du skal bruge (i den rigtige størrelse)? OBS! Du skal bare bruge 5 stk. til nye spillere, indtil de får egen bold. Normalt forventes spillere at have egen bold med.
  • Har du præsenteret dig for dit hold/forældre via mail eller Facebook? Vælg gerne en primær kommunikationsvej. Vi anbefaler brug af Holdsport, da det ikke er alle, der er på Facebook. Alle medlemmer skal derimod være på Holdsport. Du er som træner forpligtet til at kende Holdsports funktioner.
  • I begyndelsen af hver sæson er det en rigtig god ide at invitere til et forældremøde, hvor du kan lære forældrene at kende og omvendt. Samtidig kan I tale om forventninger, læringsmål samt om hvorvidt holdet skal spille Grand Prix eller Mesterrække.
  • VIGTIGT! Sørg for at finde én eller to engagerede forældre på dit hold, som kan deles om rollen som Holdleder. Det vil aflaste dig rigtig meget sæsonen igennem. En holdleder står for logistikken i forbindelse med kampe, hjælper med kommunikation til holdet, arrangerer kagebagning til arrangementer og meget andet.
  • Har du brug for en assistent?
  • Har du brug for uddannelse?
  • Bliv medlem i Youth Coach-gruppen på FB: Stevnsgade Basketball Youth Coaches
  • Her får du en masse relevant info i løbet af sæsonen. Det gør du også i denne: Stevnsgade Basketball, Coaches & managers


Alle trænere skal uddannes løbende. Det er simpelthen et krav for at sikre det sportsfaglige niveau, og at vi lever op til de krav, der er udstukket af DBBF. Vi opfordrer til, at du tager et trænerkursus én gang pr. sæson, så tag fat i Steffen eller Rikke, hvis du falder over et kursus som interesserer dig. Alle skal som minimum have sin trænerlicens opdateret hvert andet år. Hold øje med, hvornår der er et kursus i nærheden her:

DGI: Træner- og dommerkurser

Fælles kultur - for en fælles retning

I Stevnsgade Basketball ønsker vi at værne om og udvikle vores klubkultur. Vi vil sikre, at alle trækker i samme retning, sådan at vi vokser sammen som en forenet klub. Det skaber sammenhold mellem trænerne og på tværs af hold og har en positiv afsmitning på ungdommen. Nedenfor kan du blive klogere på kulturen, og hvad det vil sige at være coach i Stevnsgade Basketball. Du får også en række gode råd til, hvordan du sikrer en god sæson for dig selv og dit hold.



Sæsonopstart

For at sikre en god start på sæsonen, er der en rigtig god ide, at man inviterer til et forældremøde. Det er faktisk så god en idé , at det er obligatorisk. Dels for at lære forældrene at kende og dels for at forventningsafstemme, sådan at alle ved, hvad man kan forvente sig af sæsonen. Men et forældremøde er også en god mulighed for at se forældrene i øjnene og lære hinanden at kende. På den måde dannes der grundlag for tillid og god dialog sæsonen igennem. Tal f.eks. om, hvorvidt holdet skal spille grandprix eller om de læringsmål, der skal arbejdes med. OBS! Det er vigtigt, at du får 1-2 ressourcestærke forældre til at melde sig som holdleder til at hjælpe med f.eks. kommunikation, koordinering af transport til kamp mm. Det vil aflaste dig som træner og er i klubbens ånd.

Tilmelding til GP eller Mesterrække? Kontakt Troels. Han hjælper😊.

Holdsport og nye spillere

Holdsport er klubbens medlemssystem. Det er her, alle medlemmer er registreret, og det er kun via Holdsport, vi har mulighed for at opkræve kontingent mm. Det er også her, du udtager dit hold til kamp. Det er derfor vigtigt, at du som træner har styr på, at alle spillere er registreret korrekt. Når der kommer nye spillere til, som gerne vil fortsætte på holdet efter endt prøveperiode på 3 træningsgange (eller én uge, hvad der nu måtte komme først), skal man derfor sørge for, at den nye spiller/forælder sørger for at tilmelde spilleren på Holdsport via www.sbbk.dk.


Når man tilmelder sig, kommer man automatisk på en venteliste. Det er derfor træners ansvar at tjekke ventelisten én gang om måneden for at sikre, at nye medlemmer bliver aktiveret på Holdsport. Gør man ikke det, er det umuligt for klubben at indhente betaling, planlægge banetider og oprykning m.m. ved sæsonskifte. Som træner kan man med fordel vælge at uddelegere opgaven med at opdatere holdsport og sikre, at nye spiller bliver tilmeldt. Det er dog i sidste ende træners ansvar. Klik på guiden, hvis du er i tvivl om, hvordan man gør.


Som træner er du forpligtet til, at hjælpe med at sørge for, at alle dine spillere betaler kontingent. Tjek også dette på Holdsport.





HUSK, at alle nye medlemmer i ungdomsafdelingen får en bold, når de melder sig ind. Det kan dog kun lade sig gøre, hvis træner eller holdleder gør opmærksom på, at en ny spiller er kommet til. Skriv til Rikke.

En god afslutning på sæsonen

Når sæsonen går på hæld, fokuserer vi på at sikre en god overgang til næste sæson for de enkelte spillere. Det betyder, at man som træner kigger på, hvem der skal rykke op, og hvem der bliver på holdet efter sommerferien. Du kan se, hvor gamle dine spillere skal være, for at rykke op her: https://www.sbbk.dk/klub/stevnsgade-basketball/sider/aldersgrupper

Det er vigtigt, at alle børn og forældre er informeret om, hvad der kommer til at ske på den anden side af sommeren, inden man går på ferie. Samtidig skal alle oprykkere gerne forinden have mulighed for at træne sammen med det hold, de rykker op på i den nye sæson. Kontakt Carmen eller Jakob for at høre, hvem der er coach på årgangen over dit hold, sådan at I sammen kan planlægge oprykkertræning i maj og juni.

Plads til alle

I Stevnsgade Basketball skal der være plads til alle. Både dem, der spiller for sjov og for det sociale fællesskab, og den øvede og ambitiøse spiller, som er drevet af konkurrence og personlig forbedring.

Når man får en henvendelse fra en evt. ny spiller eller står med en spiller på holdet, som niveaumæssigt adskiller sig tydeligt fra resten af holdet, er det vigtigt, at man tager fat i sit trænerteam (hvis man f.eks. træner U13 drenge, skal man tage fat i trænerne fra de øvrige U13 drengehold). Sammen tager man en dialog om spilleren for at sikre, at barnet kommer videre til det hold, der matcher spilleren bedst. Man kan altså IKKE bare sende en spiller videre til et andet hold uden at have diskuteret spilleren med de øvrige trænere, der arbejder med samme årgang. På den måde undgår vi, at et barn kastes fra hold til hold. Kan man ikke nå til enighed? Så kontakt Carmen eller Jakob. Vi vil, for enhver pris, undgå at et barn samt forældre befinder sig i uvished eller venteposition længere end højst nødvendigt.






Alle hold er principielt åbne for nye spillere hele sæsonen. Det betyder, at man som coach ikke kan beslutte at lukke for tilgangen af spillere, med mindre man har flere end 16 spillere i sin kernetrup. I mange tilfælde kan man også være flere på holdet. Det afhænger både af, hvor stor en bane man træner på og trænerteamets størrelse (antal assistenter) og kompetencer. Hvis du er i tvivl, så kontakt Carmen eller Jakob for sparring.

Forberedelse og differentiering i træning

Som træner i Stevnsgade Basketball er det vigtigt, at du er forberedt til træning, sådan at der er en klar retning og mening med dine træningspas. Både på kort og på lang sigt. Dvs. at man skal sætte sig nogle klare læringsmål for den enkelte sæson. Her kan man med fordel arbejde sammen med sit trænerteam og sparre om, hvordan man gør dette bedst for at skabe stringens, en fælles retning og etablere en god kommunikation og sammenhold på tværs af holdene.

Som træner er man også nødt til at tage hensyn til, at nogle børn befinder sig på et andet niveau end de øvrige spillere på holdet. Ofte påvirker det ikke træningen synderligt, og mange gange vil de bedre spillere løfte de nye eller dem, der har udfordringer. Når det er sagt, så kan man være nødsaget til at differentiere øvelserne, for at møde børnene der, hvor de er spillermæssigt. Det betyder på den positive side, at man vil være i stand til at udfordre alle spillere på holdet – uanset niveau. Også her er det vigtigt at sparre med sit trænerteam, så man ikke er nødvendigvis behøver til at opfinde den dybe tallerken selv, når man står med en udfordring.

I den forbindelse opfordrer klubben i øvrigt til, at man afvikler fællestræninger på de enkelte årgange. Det fordrer det gode samarbejde, sparring og sammenhold, og hvis et barn skal skifte fra det ene hold til det andet, vil det hverken virke fremmed eller skræmmende, da man allerede kender hinanden på tværs af holdene.

HUSK, at al træning starter med en god og alderssvarende opvarmning. Så undgår vi unødige skader. Man kan ikke forvente, at spillere møder op og er klar til at køre på. Spørg dit trænerteam, hvordan de varmer op, hvis du har brug for hjælp. Husk, at du altid hente hjælp og inspiration fra DBBF's ATK (Aldersrelateret TræningsKoncept) samt i DGI´s trænerguide med korte videoer.

Dét med småt

gør en stor forskel

I en klub som Stevnsgade Basketball afhænger det gode samarbejde 100% af god kommunikation. Derfor opfordrer vi til, at man rækker ud, hvis der er spørgsmål, tvivl eller undren af nogen art. Også hvis du har gode ideer til, hvordan vi kan gøre tingene bedre. Kun gennem dialog, kan vi flytte os sammen.

Én for alle og alle for én. I en klub af vores størrelse er det vigtigt, at man husker at tænke sig selv som en del af hele klubben – ikke bare det hold, man er træner for. Klubben er os alle. Klubben er dig. Det betyder, at vi alle må være indstillet på at gå på kompromis ind imellem og løfte i flok. Vi følger alle sammen de samme retningslinjer, kommunikationsveje og værdier, og vi er alle afhængige af hinanden, for at klubben som helhed kan fungere for alle. Du kan læse mere om klubbens værdier her.

Når det kommer til fordeling af banetid, forsøger vi altid at gøre, hvad vi kan for at møde de enkelte hold og træneres behov. Men indimellem kan det ske, at vi ikke kan give de optimale banetider eller baner til alle. Vi vil dog altid fordele efter et fairness-princip, hvor holdets størrelse, spillernes alder, niveau, banestørrelse og tidspunkt afvejes. Skulle man opleve, at noget slet ikke fungerer, er man velkommen til at tage fat i Rikke. HUSK, at banetidsændringer kun kan ske via sekretariatet. Man kan altså ikke bytte internt, uden at det er godkendt af sekretariatet.

Endvidere skal ubrugte banetider altid afbookes. Bliver ens bane ikke benyttet, og der ikke er foretaget afbooking vil banetiden i gentagelsestilfælde blive inddraget af kommunen.

Kontakt



Sekretariatet: Rikke Manuel, manuel@stevnsgade.com


Kasserer: Steffen Kampp, steffen@stevnsgade.com


Sportslig ansvarlig: Jakob Olrik, jakob@stevnsgade.com


Sportslig ansvarlig: Carmen, annacarmen@stevnsgade.com


Turneringsleder: Troels Schønemann, troels@stevnsgade.com